Dzień Czekolady

12 kwietnia w Polsce obchodzimy Dzień Czekolady. To doskonała okazja by sprawić sobie radość kosteczką tej uwielbianej przez dzieci i dorosłych słodkością, która powoduje wytwarzanie endorfin w naszym organizmie, zwanych hormonami szczęścia.

Zajęcia rozpoczęliśmy od obejrzenia prezentacji, w której przedstawiona była historia powstania czekolady. Uczniowie dowiedzieli się z jakiej rośliny pozyskuje się drogocenne nasiona i jak wygląda produkcja czekolady. Wychowawcy przygotowali do degustacji różne rodzaje czekolad. Każdy z przyjemnością spróbował nowych smaków, pamiętając o tym, że słodycze spożywamy w małych ilościach. Wyjaśniliśmy dlaczego różnią się one barwą, twardością i oczywiście smakiem. Zajęcia zakończyliśmy kolorowaniem kart pracy przygotowanych przez panie i wspólnymi zdjęciami. Nasze Świetliczaki były zachwycone piątkowymi zajęciami i oczywiście pytały, kiedy będą kolejne.

Dziękujemy za mile spędzony czas. Zapraszamy do naszej galerii.